SPR perlu sedia kemudahan mesra OKU ketika mengundi

Kemudahan dapat menggalakkan golongan OKU keluar mengundi

KEMPEN KESEDARAN: V Murugeswaran (duduk, kanan) menyerahkan surat dan buku ‘Malaysian Standard (MS 1184: 2014)’ kepada Timbalan Pengarah Pilihan Raya Negeri Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya Mohd Haikal Kamarudin (kiri) pada Kempen Kesedaran Reka Bentuk Sejagat Kepada Orang Awam di Menara TH Selborn semalam. — Gambar Bernama

KUALA LUMPUR: Persatuan Damai Orang Kurang Upaya Malaysia (DAMAI) telah meminta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyediakan kemudahan yang ‘mesra Orang Kelainan Upaya (OKU)’ bagi memastikan golongan itu dapat mengundi dalam keadaaan baik dan sempurna pada Pilihan Raya  Umum ke-14 (PRU14) yang bakal dihadapi pada tahun ini.

Presidennya V. Murugeswaran berkata kemudahan itu akan dapat menggalakkan golongan OKU untuk keluar mengundi ketika pilihan raya bagi menjalankan tanggungjawab mereka sebagai warganegara sama seperti warganegara Malaysia yang normal.

“Pusat pengundian selalunya di sekolah dan balai raya yang tidak mempunyai kemudahan untuk  golongan OKU ini membataskan pergerakan mereka yang berkerusi roda dan bertongkat untuk menuju ke saluran pengundian, justeru fasiliti seperti ramp (tanjakan) serta tandas bergerak hendaklah disediakan untuk kemudahan mereka.

“Petugas SPR dan sukarelawan yang bertugas pada hari mengundi juga hendaklah diberi latihan  komprehensif   mengenai bagaimana membantu dan menyediakan kemudahan untuk golongan OKU,” katanya  ketika ditemui pemberita selepas menyerahkan buku panduan membantu golongan OKU  semasa mengundi kepada pihak SPR yang bertajuk Malaysian Standard Book (MS 1184: 2014) di sini semalam.

Murugeswaran berkata Jabatan Kebajikan Masyarakat turut menyediakan latihan bagi membantu petugas SPR dan sukarelawan mengendalikan golongan OKU.

“Pegawai dan sukarelawan yang bertugas itu hendaklah cekap mengendalikan OKU yang pelbagai kekurangan upaya, kerana mobiliti mereka adalah terbatas dan ia boleh menjejaskan hasrat mereka  menjalankan  tanggungjawab sebagai warganegara Malaysia untuk mengundi,” kata Murugeswaran.

Buku Malaysian Standard Book (MS 1184: 2014) merupakan buku panduan kepada pegawai SPR dan sukarelawan mengenai tatacara mengendalikan serta membantu golongan OKU semasa hari mengundi.

Sementara itu, jurucakap SPR ketika ditemui pemberita berkata pihaknya mengalu-alukan kehadiran dan cadangan dari persatuan itu dan akan segera mengambil tindakan terhadap sebarang cadangan yang dikemukakan. — Bernama

http://www.utusanborneo.com.my/2018/02/20/spr-perlu-sedia-kemudahan-mesra-oku-ketika-mengundi